Regulament – Cupa Catholica la Fotbal

User Rating: 0 (0 votes)

CUPA PAROHIILOR LA FOTBAL

EDITIA A VIII A, Martie-Mai 2016

REGULAMENT  ”  CUPA PAROHIILOR LA FOTBAL “

Date Generale

 1. CUPA PAROHIILOR LA FOTBAL este organizata de Asociatia Clubul Sportiv Roman.
 2. Regulamentul afisat pe site are caracter oficial si poate fi modificat de catre  organizatori  doar cu anuntarea in prealabil a echipelor participante.

Eligibilitate

 1. CUPA PAROHIILOR LA FOTBAL este destinata echipelor de amatori din Romania.
 2. Fiecare echipa va  completa  o cerere de inscriere in competitie si o lista  cu jucatori(maxim 15). Lista  initiala nu se mai poate modifica pana la terminarea competitiei.
 3. Echipelor NU le este permisa folosirea de jucatori legitimati la cluburi din Ligile I, II, III si IV de fotbal sau futsal. Echipele pot folosi jucatori legitimati la echipele de juniori dar vor mentiona acest lucru  in formularul de inscriere, precum si echipa la care evolueaza juniorii respectivi.
 4. Fiecare jucator va completa  o cerere de legitimare si o va preda impreuna  cu adeverinta medicala care atesta ca  este apt pentru efort fizic prelungit.
 5. Capitanul echipei, va trimite organizatorilor(la adresa roznovszky@yahoo.com), o fotografie a echipei si cate o fotografie a fiecarui jucator in  format digital, pentru a putea fi afisate pe site-ul oficial, www.csr-org.ro
 6. Fiecare echipa va achita  o taxa de participare in valoare de  345  ron. Echipele care reprezinta  companii, vor achita o taxa de participare de 1000 de ron

Regula 1 – Terenul de Joc

 1. Dimensiuni:

Terenul de joc este un dreptunghi a carui  lungime trebuie sa depaseasca  latimea  lui.

Lungime: min. 39 m, max. 42 m.

Latime: min. 19 m, max. 25 m.

2) Linii de marcare a terenului de joc:

Terenul de joc trebuie marcat cu linii vizibile. Liniile apartin acelui spatiu pe care-l delimiteaza. Liniile mai lungi sunt linii de margine, cele mai scurte sunt linii de poarta.

Linia de la jumatate imparte terenul de joc in doua parti egale.

Centrul terenului va fi vizibil marcat printr-un punct.

3) Suprafata de pedeapsa:

La fiecare capat al terenului se va delimita o suprafata de pedeapsa cu urmatoarele caracteristici:

Se vor trasa  doua linii perpendiculare pe linia  de poarta, la 3 m de la  partea  interioara a fiecarui stalp al portii. Aceste linii se vor intinde pe terenul de joc pe o distanta  de 6 m si vor fi unite printr-o linie trasata  paralel cu linia  de poarta.

4) Punctul de pedeapsa:

in fiecare suprafata de pedeapsa  va fi marcat vizibil un punct  situat pe o linie imaginara  perpendiculara  pe linia de poarta , la 7 m. din mijlocul liniei de poarta. Acesta este punctul de pedeapsa.

5) Zona de inlocuire:

Zona de inlocuire va fi la jumatatea  terenului.

6) Portile:

Portile trebuie ridicate la mijlocul liniei de poarta.

Portile se constituie  din doi stalpi verticali  care sunt legati  de o bara transversala paralela  cu linia de poarta.

Distanta  intre cei doi stalpi (masurata din coltul interior!) poate varia intre 3 – 3,5 m, distanta barei transversale  de linia de poarta este de 2 m. In scopul prevenirii accidentelor, portile trebuie bine fixate.

Latimea stalpilor si a barei transversale este de 6 cm.

Regula 2 – Mingea de joc

Mingea:

 1. a) va fi de forma sferica;
 2. b) materialul poate fi confectionat din piele sau din alt material omologat;
 3. c) va avea o circumferinta cuprinsa intre limitele admise 68-70 cm;
 4. d) greutatea la inceputul  jocului min. 410 gr., max. 450 gr.;
 5. e) va avea o presiune intre 0.6 – 1.1 atmosfere (600-1100 g/cm2)

Mentiuni:

Daca mingea  se  sparge sau se deterioreaza  in timpul desfasurarii jocului:

– jocul va fi oprit;

– jocul se va relua, cu o alta minge, printr-o minge de arbitru  de pe locul in care se afla  prima  minge in momentul in care s-a deteriorat.

Daca mingea  se sparge sau se deterioreaza atunci cand nu este in joc, inainte de executarea unei lovituri de incepere, a aruncarii de la poarta, a loviturii de la colt, a unei lovituri libere, a loviturii de pedeapsa sau a loviturii de la margine, jocul se va relua  in mod corespunzator.

Regula 3 – Modul de organizare

1) CUPA PAROHIILOR LA FOTBAL se organizeaza pentru stabilirea campioanei diecezei de Bucuresti,  la  fotbal pentru amatori pe teren artificial  de  dimensiuni reduse.

2) Programul de desfasurare este stabilit de catre Comisia de Organizare si trebuie  respectat de echipe, care nu pot solicita amanari, reprogramari sau programari preferentiale;

3) Echipele participante sunt  direct raspunzatoare pentru orice  manifestare  reprobabila a propriilor suporteri;

4) In incinta  de  joc pot intra  doar jucatorii, antrenorii si delegatii echipelor care sunt  inscrisi pe raportul de arbitraj;

5) Falsificarea actelor campionatului se pedepseste cu excluderea din campionat;

6) Partidele nu se amana  si se vor sustine  la  data  si  ora stabilita de Comisia de Organizare.

Regula 4 – Echipele participante si numarul jucatorilor

1) La aceasta competitie pot participa numai jucatori amatori de fotbal.  Nu este permisa participarea jucatorilor  care evolueaza in Ligile de fotbal 1, 2, 3 si 4 de fotbal sau de futsal

2) In cazul in care se constata sau se depune contestatie din partea echipei adverse, ca echipa contestata a incalcat una din prevederile mentionate anterior sau a folosit un jucator neprecizat in raportul de arbitraj sau a trecut pe foaia de arbitraj un jucator exclus in partida respectiva, va pierde jocul cu 3-0.

5) Fiecare echipa va fi formata din 6 jucatori, dintre care unul va fi portar.

6) Numarul minim de jucatori necesar pentru inceperea cat si pentru continuarea acesteia este de 3 jucatori.

7) Delegatul fiecarei echipe este obligat sa semneze raportul de arbitraj inainte si dupa terminarea partidei.

8) Echipa care nu se prezinta pe teren, dupa  ce a completat raportul de arbitraj, intr-un interval de 10 minute de la ora programarii, pierde partida din etapa respectiva cu 3-0.

9) Numarul maxim de jucatori inscrisi in raportul de joc este de cincisprezece.

Procedura de inlocuire:

Pentru fiecare partida pot fi inscrisi jucatori de rezerva. Pe durata partidei numarul inlocuirilor este nelimitat. Jucatorul inlocuit poate participa din nou la joc. Schimbarea poate fi efectuata numai in dreptul liniei care desparte cele doua jumatati de teren.

Pe durata timpului regulamentar de joc portarul poate fi schimbat, doar cu acordul prealabil al arbitrului si numai atunci cand jocul este oprit, de catre un jucator de rezerva sau alt jucator aflat pe teren.

Procedura de inlocuire se efectueaza regulamentar in urmatoarele situatii:

– jucatorul inlocuit trebuie sa paraseasca terenul de joc;

– jucatorul de rezerva poate intra pe terenul de joc de abia dupa iesirea jucatorului pe care trebuia sa-l inlocuiasca;

– jucatorii de rezerva se afla sub autoritatea arbitrului, indiferent daca participa sau nu la joc;

– procedura de inlocuire este efectuata in momentul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc. Din acest moment jucatorul inlocuit devine jucator de rezerva.

10) Sanctiuni:

 1. a) in cazul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc inainte ca jucatorul pe care-l inlocuieste nu paraseste suprafata de joc:

– jocul trebuie intrerupt;

– jucatorul de rezerva trebuie sanctionat cu cartonas galben;

– jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

 1. b) daca jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc in afara zonei de inlocuire sau daca jucatorul inlocuit paraseste terenul in afara acestei zone (cu exceptia cazurilor de accidentare):

– jocul trebuie intrerupt;

– jucatorul vinovat trebuie sanctionat cu cartonas galben;

– jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

Regula 5 – Comisia de Organizare

1) Comisia de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional si se supune regulamentului competitional.

2) Comisia de organizare este formata din membrii Asociatiei Clubul Sportiv Roman desemnati sa organizeze aceasta competitie. Din aceasta Comisie pot face parte si membrii invitati care nu au insa drept de vot.

3) Comisia de Organizare are obligativitatea de a analiza in timp util eventualele contestatii si raportul facut de Comisia de Disciplina in cazuri de abateri.

4) In cadrul Comisiei se aproba o hotarare daca este votata cu o majoritate simpla din totalul voturilor exprimate de catre membrii prezenti.

5) Comisia de Organizare are drepturi depline de a modifica regulamentul si de a supune la vot orice modificare aparuta.

6) In cazul in care un reprezentant al Comisiei de Organizare doreste sa renunte la functia detinuta este obligat sa-si prezinte in scris aceasta decizie care va fi analizata de membrii comisiei si se va hotari asupra acestei cereri in mod pozitiv sau negativ.

7) Locul vacant va ramane neocupat pana la finalul competitiei.

8) Comisia de Organizare desemneaza componenta nominala a Comisiei de Disciplina.

9) Comisia de Organizare poate dizolva Comisia de Disciplina in cazul in care aceasta nu se conformeaza regulamentului competitional, atributiile acesteia fiind preluate de catre Comisia de Organizare.

Regula 6 – Contestatii

Echipele pot introduce contestatii impotriva omologarii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:

 1. a) inaintea inceperii jocului – daca se contesta dreptul de joc al unuia sau al mai multor jucatori din echipa adversa inscrisi in raportul de arbitraj, mentionand motivele;
 2. b) in timpul jocului, la pauza sau la cel mult 10 min. dupa terminarea jocului, dar inainte de a restitui arbitrul legitimatiile jucatorilor sau actele de identitate;
 3. c) contestatiile vor fi luate in analiza de catre Comisia de Disciplina doar in cazurile in care contestatiile au acoperire conform regulamentului competitional.

Echipa care introduce o contestatie, trebuie sa achite o taxa de 50 de ron.

Regula 7 – Incorectitudini si comportament nesportiv

1) Trebuie sanctionat/atentionat cu cartonas albastru jucatorul care:

– va adresa injurii adversarilor, colegilor de echipa sau organizatorilor.

– pedeapsa pentru cartonasul albastru este eliminarea timp de  3 minute, nefiind permisa inlocuirea lui cu un alt jucator in acest timp.

– La acumularea a mai mult de 3 cartonase albastre, jucatorul va fi sanctionat si cu o amenda de 20 de lei la fiecare noua eliminare, amenda ce trebuie achitata pe loc, altfel jucatorul nu mai are dreptul sa joace pana la achitarea ei.

2) Trebuie sanctionat/atentionat cu cartonas galben la prima abatere si la a doua abatere eliminat de pe teren jucatorul care:

– pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului;

– tine sau incearca sa tina un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc;

– joaca intentionat mingea cu mana (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa);

– se comporta nesportiv

– hent voluntar al portarului, in afara suprafetei careului

-priveaza echipa adversa de marcarea unui gol evident folosindu-se de mijloace interzise(tineri de tricou, fault) care atrag dupa sine lovitura libera sau lovitura de pedeapsa

– isi deposedeaza si ataca adversarul prin alunecare;

– incalca in mod repetat regulile de joc;

– intarzie reluarea jocului;

– in caz de lovitura libera, lovitura de colt sau lovitura de pedeapsa nu respecta distanta regulamentara;

– patrunde pe terenul de joc fara acordul arbitrului dupa ce acesta a iesit in afara terenului de joc pentru a primi ingrijiri medicale;

– patrunde pe terenul de joc prin alt loc decat cel indicat de regulament in cazul unei schimbari;

– paraseste suprafata de joc fara permisiunea arbitrului sau prin alt loc decat cel indicat (cu exceptia accidentarii).

– nu asteapta fluierul arbitrului dupa ce a solicitat masurarea distantei la care se afla zidul, in cazul loviturilor libere.

3) Pe durata partidei, jucatorul trebuie eliminat (cartonas rosu) si suporta sanctiunile de mai jos daca:

– comite o infractiune dura, asupra adversarului; sanctiune: minim 2 etape – maxim excludere din campionat;

– joaca brutal: loveste intentionat adversarul fara a avea intentia de a juca mingea; sanctiune minim 3 etape – maxim excludere din campionat;

– loveste sau incearca sa loveasca un adversar;

– sare asupra unui adversar cu intentia de a-l lovi;

– se foloseste de propria forta fizica in mod brutal fara a avea intentia de a juca mingea;

– scuipa adversarul sau o alta persoana; sanctiune minim 1 etapa;

– daca prin cuvinte, gesturi isi exprima dezacordul asupra unor decizii de arbitraj folosind un limbaj vulgar;

– foloseste un limbaj grosolan, expresii jignitoare; sanctiune: minim 1 etapa – maxim 5 etape;

– foloseste violenta fizica la adresa jucatorilor, arbitrilor sau a altor persoane; sanctiune minim 3 etape – maxim excludere din campionat;

-in caz de eliminare ca urmare a unui cartonas rosu, jucatorul eliminat nu mai poate participa la joc si nu poate sa stea nici pe banca de rezerve, echipa sa putandu-se completa abia dupa 5 minute.

-jucatorul care a primit direct cartonas rosu sau  a fost eliminat ca urmare a acumularii a doua cartonase galbene, nu va fi inlocuit in niciun fel, chiar daca echipa sa primeste gol in intervalul celor 5 minute de pedeapsa.

-jucatorul care intr-o partida primeste direct un cartonas rosu nu va fi suspendat pentru partida urmatoare dar poate primi suspendare pentru una sau mai multe etape, daca asa decide Comisia de Organizare.

-jucatorul care primeste un cartonas rosu din doua cartonase galbene nu va fi suspendat automat, insa poate primi suspendare din partea Comisiei de Organizare.

-jucatorul care a primit direct cartonas rosu va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute.

-jucatorul care a fost eliminat dupa cumul de cartonase galbene va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute.

-pentru un catonas galben, se va acorda acorda si o penalizare financiara in valoare de 5 ron

-pentru un cartonas rosu, se va acorda si o penalizare financiara de 10 ron

 

4) Este sanctionat cu lovitura libera indirecta jucatorul care comite una dintre urmatoarele greseli:

 1. a) ca portar:

– nu repune mingea in joc in mai putin de 5 (cinci) secunde de la readucerea mingii in suprafata de joc;

– atinge cu mana mingea care i-a fost trimisa intentionat acasa cu piciorul de catre un coechipier;

– atinge cu mana mingea care i-a fost trimisa din lovitura de la margine de catre un coechipier.

 1. b) ca jucator de camp:

– nu repune mingea in joc in mai putin de 5 (cinci) secunde de la readucerea mingii pe suprafata de joc;

– joaca periculos;

– isi retine adversarul in mod intentionat;

– obliga portarul cu mingea in mana sa joace mingea;

Regula 8 – Lovitura libera

1) Exista doua tipuri de lovitura libera:

– lovitura libera indirecta;

– lovitura libera directa.

Pentru executarea unei lovituri libere mingea trebuie sa fie oprita in momentul executarii loviturii, iar executantul nu trebuie sa atinga mingea a doua oara inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.

Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde de la reprimirea mingii in suprafata de joc sau, dupa caz, de la fluierul arbitrului.

2) Lovitura libera indirecta:

– Nu se poate inscrie gol decat daca mingea, inainte de a intra in poarta, a fost atinsa sau jucata de un alt jucator decat cel care a executat lovitura.

3) Lovitura libera directa:

– Daca mingea este trimisa direct in poarta, golul este valabil.

4) Locul executarii loviturii libere:

– Mingea trebuie sa se afle la sol. Jucatorii echipei adverse trebuie sa pastreze fata de minge o distanta de cel putin 5 m. Mingea intra in joc doar daca a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

5) Sanctiuni:

 1. a) daca jucatorul echipei adverse se afla in interiorul distantei prevazute lovitura libera trebuie repetata.
 2. b) daca jucatorul care executa lovitura atinge inca o data mingea, fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator: jocul trebuie reluat cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins mingea a doua oara, tinandu-se cont de dispozitiile generale obligatorii.
 3. c) daca jucatorul nu a executat lovitura libera in 5 secunde, atunci acesta este sanctionat cu cartonas galben.

Regula 9 – Lovitura de pedeapsa

1) Se acorda lovitura de pedeapsa in favoarea echipei adverse in cazul in care unul dintre jucatorii unei echipe comite in propria suprafata de pedeapsa o infractiune care atrage dupa sine o lovitura libera directa.

2) Din lovitura de pedeapsa se poate marca gol direct.

– Lovitura de pedeapsa trebuie executata chiar daca in momentul acordarii ei timpul de joc a luat sfarsit.

– mingea trebuie asezata pe punctul de pedeapsa;

– executantul loviturii trebuie sa fie bine identificat;

– portarul trebuie sa stea pe propria linie de poarta si nu se poate misca in directia inainte pana in momentul executarii loviturii. Pe linia de poarta se poate misca atat la stanga cat si la dreapta;

– toti ceilalti jucatori trebuie sa se afle in interiorul terenului de joc, in afara suprafetei de pedeapsa, in spatele punctului de pedeapsa, la cel putin 5 metri de minge si nu trebuie sa impiedice jucatorul care executa lovitura;

– executantul loviturii trebuie sa trimita mingea inainte;

– sa nu joace mingea din nou pana cand aceasta nu a fost atinsa sau jucata de catre un alt jucator;

– mingea intra in joc doar dupa ce a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

3) Sanctiuni:

 1. a) daca echipa in aparare incalca regulile:

– daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

 1. b) daca un jucator al echipei in atac, altul decat cel care a executat-o incalca regulile:

– daca s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

– daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa nu se va repeta.

 1. c) daca jucatorul care executa lovitura de pedeapsa incalca regulile:

– se va acorda echipei adverse o lovitura libera indirecta de pe locul unde s-a comis infractiunea, indiferent daca s-a inscris sau nu gol, tinandu-se cont de prevederile generale obligatorii.

Regula 10 – Aruncarea de la poarta

Aruncarea de la poarta este un mod de reluare a jocului.

1) Din aut de poarta nu se poate inscrie gol direct.

– Portarul are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde.

2) Jocul este reluat prin aruncare de poarta in cazul in care mingea, atat in aer cat si pe pamant cu toata circumferinta sa, depaseste linia de baza si a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in atac.

– portarul, stand in interiorul suprafetei de pedeapsa poate arunca mingea doar cu mana in suprafata terenului de joc in orice directie;

– jucatorii echipei adverse trebuie sa stea in afara suprafetei de pedeapsa;

– portarul nu poate atinge din nou mingea inainte ca aceasta sa fi fost jucata de un alt jucator;

– mingea ajunge in joc daca portarul o arunca in afara suprafetei de pedeapsa.

– portarul poate marca gol direct cu mana, daca prinde mingea din joc si o arunca la poarta adversa.

3) Sanctiuni:t

– daca imediat dupa aruncare mingea nu paraseste suprafata de pedeapsa aruncarea trebuie repetata;

– daca portarul atinge cu mana din nou mingea dupa ce aceasta a parasit suprafata de pedeapsa dar inca nu a fost atinsa de nici un alt jucator jocul se va relua printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde portarul a atins mingea a doua oara;

– daca portarul, dupa ce a pus mingea in joc retine in mana mingea primita de la un coechipier  jocul se va relua printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse tinandu-se seama de dispozitiile generale obligatorii.

Regula 11 – Lovitura de colt

Lovitura  de la colt este un mod de reluare a jocului.

1) Din lovitura  de  colt se poate marca gol direct.

– Jucatorul are obligatia  de a executa lovitura de  colt in 5 secunde, de la reprimirea balonului in suprafata de joc.

2) Se acorda lovitura  de  colt  in cazul in care mingea, dupa ce a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in aparare, a depasit in intregime linia de poarta (in afara partii acestei linii cuprinsa  intre stalpii portii).

3) Lovitura de colt se va executa dupa urmatoarele reguli:

– jucatorii  echipei adverse nu vor putea sa  se apropie la mai putin de 5 m. de minge;

– lovitura  de colt se  executa  de un jucator al echipei in atac;

– mingea  este in joc dupa ce a fost  lovita si ca urmare a loviturii s-a miscat;

– jucatorul executant  nu poate juca mingea a doua  oara  inainte ca aceasta  sa fi fost  jucata de un alt jucator.

4) Sanctiuni:

– daca jucatorul care executa lovitura  joaca mingea a doua  oara  inainte ca ea sa fi fost atinsa  sau jucata de un alt jucator, arbitrul va acorda o lovitura  libera indirecta  echipei adverse, executata  de pe locul unde s-a comis greseala, cu exceptia prevederilor exceptionale;

– daca se comite o oricare alta infractiune, lovitura  de  colt va  fi repetata.

Regula 12 – Lovitura de aut

Cand o echipa trimite balonul in afara  suprafetei de joc – dar nu in spatele celor doua porti – sau mingea atinge plasa  de deasupra  terenului, formatia adversa  va  intra  in posesie.

 1. a) Autul se executa cu piciorul, din spatele  liniei de aut, din locul in care balonul a parasit terenul sau a atins plasa de siguranta, in 5 secunde.
 2. b) In cazul in care criteriile de la punctul precedent nu sunt respectate cumulat, cealalta echipa va primi posesia balonului, pe care il va repune in joc prin aceeasi procedura.

Regula 13 – Lovitura de penalitate

Echipele care sunt sanctionate cu sase greseli pe parcursul aceleiasi reprize vor fi sanctionate cu lovitura de penalitate, care, dupa acest moment, se va acorda la fiecare greseala comisa in aceeasi repriza.

 1. a) Greselile contabilizate sunt actiunile soldate cu lovitura libera indirecta;
 2. b) Lovitura de penalitate se executa de la 9 metri, din punctul imaginar situat la 2 metri in spatele punctului de penalty;
 3. c) Lovitura de penalitate se executa direct pe poarta, fara zid, si, in cazul in care mingea nu paraseste suprafata de joc sau nu se inscrie gol, aceasta va fi reluata de portar cu mana din propria suprafata de pedeapsa.

Regula 14 – Criterii de departajare la egalitate de puncte

Daca dupa  disputarea tuturor jocurilor din campionat, in cadrul grupelor, doua sau mai multe echipe vor acumula acelasi numar de puncte, departajarea  se va face dupa  urmatoarele  criterii:

– meciurile directe;

– golaverajul din meciurile directe;

– numarul golurilor inscrise in meciurile directe;

– numarul meciurilor castigate in grupa;

– golaverajul general din grupa;

– numarul de goluri marcate in toate meciurile;

– tragerea la sorti.

Regula 15 – Echipamentul jucatorilor

1) Siguranta:

– Echipamentul sau tinuta jucatorilor nu trebuie in nici un caz sa prezinte vreun pericol pentru ei insasi sau pentru ceilalti jucatori. Aceasta masura se aplica si bijuteriilor de orice fel.

2) Echipament de baza:

– tricou (pe spatele tricourilor se aplica vizibil o numerotare de la 1 la 99);

– sort (daca jucatorul poarta sub sort echipament de ciclist, acesta trebuie sa fie de aceeasi culoare cu sortul);

– jambiere;

– incaltaminte sport fara crampoane.

Portarul:

– poate purta si pantaloni lungi;

– tricoul trebuie sa  fie diferit de cel al coechipierilor si al adversarilor, respectiv de cele ale arbitrilor.

3) Sanctiuni:

– in cazul incalcarii acestei reguli, jucatorul trebuie chemat sa  paraseasca terenul de joc.

– Poate reveni doar daca jocul este oprit si arbitrul verifica  daca  echipamentul jucatorului corespunde conform regulamentului de joc.

4) Echipa gazda va juca in echipamentul principal, iar echipa oaspete este obligata sa aiba un echipament de rezerva diferit de echipa gazda.

Mentiune: in play-off sau in fazele eliminatorii, echipa gazda este echipa desemnata prima in urma tragerii la sorti pentru desfasurarea meciurilor.

Regula 16 – Arbitrul

1) Pentru conducerea fiecarei partide va fi delegat un arbitru care va veghea la aplicarea regulilor de joc si a carui autoritate si exercitiu al drepturilor vor incepe de indata ce el a intrat pe terenul de joc si vor dura pana in momentul in care va parasi terenul.

2) Drepturi si obligatii:

– vegheaza la aplicarea regulilor de joc;

– arbitrul are obligatia de a verifica ca o echipa sa nu foloseasca jucatori care nu au drept de joc;

– are dreptul de a opri jocul pentru orice incalcare a regulamentului, de a suspenda sau de a intrerupe definitiv partida in cazul unor evenimente neprevazute sau neasteptate;

– ia atitudine impotriva jucatorului care are o comportare nesportiva, il va avertiza, iar, in cazul infractiunilor grave va dispune eliminarea acestuia;

– trimite in afara terenului de joc acele persoane care au patruns pe teren fara incuviintarea sa;

– opreste partida, daca considera ca un jucator a fost grav accidentat si dispune transportarea lui in afara terenului de joc;

– lasa jocul sa continue in cazul in care considera ca jucatorul a suferit doar o accidentare usoara;

– hotaraste daca mingea adusa pentru joc corespunde cerintelor prezentului regulament.

3) Deciziile arbitrului referitoare la partida sunt fara apel definitive.

– Arbitrul isi poate schimba o decizie care, dupa parerea sa ca urmare a unei consultari cu arbitrul de margine, isi da seama ca este eronata, cu conditia ca jocul sa nu se fi reluat sau sa se fi terminat.

4) Arbitrul este responsabil si cu cronometrarea timpului de joc:

– vegheaza ca timpul de joc prevazut sa fie respectat;

– verifica durata eliminarilor;

– indica prin semnalizare sonora, sfarsitul reprizelor si a partidei.

5) Arbitrul:

– consemneaza numarul de pe tricoul marcatorilor;

– noteaza si verifica pe foaia de arbitraj numele, numarul de pe tricou al jucatorului atentionat cu cartonas galben sau rosu;

– la sfarsitul partidei arbitrul consemneaza pe foaia de arbitraj motivul eliminarilor pentru cartonasele rosii;

– poate acorda informatii despre partida echipelor;

– verifica daca inlocuirea a fost facuta regulamentar;

– in cazul in care arbitrul delegat nu se prezinta la data si ora programarii jocului din campionat, reprezentantii celor doua echipe vor desemna de comun acord o persoana pentru a conduce jocul.

Regula 17 – Durata jocului

1) Timp de joc:

 1. a) partidele se disputa in doua reprize a cate 20 minute.
 2. b) timpul de joc este cronometrat de arbitrul insarcinat cu arbitrarea partidei.
 3. c) in caz de egalitate la meciurile eliminatorii, se vor desfasura doua reprize suplimentare a cate 5 minute, fara pauza intre ele.

2) Pauza:

Durata pauzei poate fi de maxim 5 minute.

3) Fiecare repriza trebuie prelungita pentru a se recupera tot timpul pierdut din cauza:

– examinarii jucatorilor accidentati aflati pe terenul de joc;

– actiuni pentru pierderea deliberata de timp;

– orice alta cauza.

Durata pentru adaugarea timpului pierdut cu intreruperile de joc este la latitudinea arbitrului.

Durata fiecarei reprize va fi prelungita pentru a se permite executarea sau repetarea unei lovituri de pedeapsa.

4) Lovituri de departajare:

– in jocurile din fazele eliminatorii care dupa consumarea timpului regulamentar de joc se termina cu un rezultat de egalitate, echipa castigatoare a jocului va fi stabilita prin executarea loviturilor de departajare executate din punctul de pedeapsa (7 metri).

– Prima serie de 3 lovituri de departajare va fi executata de catre jucatorii inscrisi pe foaia de arbitraj. Daca, dupa efectuarea primei serii de departajare egalitatea continua, se va executa, de catre jucatorii care nu au participat la executarea primei serii de 3 (trei) lovituri de departajare, alternativ cate o lovitura de catre fiecare echipa pana in momentul in care una dintre echipe nu marcheaza. Ordinea de executie a loviturilor de departajare se stabileste prin tragere la sorti si se inscrie pe foaia de arbitraj.

– Pot executa lovituri de departajate toti jucatorii care se aflau pe teren in momentul terminarii partidei. Orice jucator poate lua locul portarului la executarea loviturilor de departajare, cu conditia ca acesta sa-si schimbe echipamentul.

– Golurile marcate in aceasta faza a loviturilor de departajare nu se iau in considerare la intocmirea golaverajului.

Regula 18 – inceputul si continuarea jocului

1) Masuri preliminare:

– inaintea inceperii partidei, alegerea terenurilor si a loviturii de incepere va fi trasa la sorti cu ajutorul unei monede. Echipa favorizata de sorti va avea dreptul sa aleaga terenul. Echipei adverse ii va apartine lovitura de incepere.

– Repriza secunda este inceputa de echipa care in prima repriza a ales terenul.

2) Lovitura de incepere:

– Lovitura de incepere este un mod de a pune mingea in joc:

– la inceputul jocului;

– dupa gol;

– in momentul inceperii reprizei secunde;

Din lovitura de incepere poate fi marcat gol direct.

Aplicare:

– fiecare jucator trebuie sa se afle in propria jumatate de teren;

– jucatorii echipei adverse trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 5 m. fata de minge;

– mingea se afla la centrul terenului de joc;

– arbitrul face semn pentru executarea loviturii;

– mingea reintra in joc daca a fost lovita si s-a miscat inainte;

– jucatorul care executa lovitura de incepere nu va putea atinge inca o data mingea pana cand aceasta nu va fi atinsa de un alt jucator sau pana cand mingea va ajunge in afara terenului de joc.

Dupa gol, echipa care a primit golul va repune mingea in joc intr-un mod identic.

Sanctiuni:

– Daca jucatorul care executa lovitura de incepere atinge mingea inca o data, inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator sau daca mingea nu a parasit terenul de joc, jocul va fi reluat printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins pentru a doua oara mingea.

– in orice alte cazuri de incalcare a regulamentului lovitura de incepere va fi repetata.

Regula 19 – Dispozitii finale

– in contextul unor situatii neprevazute in prezentul regulament, pentru solutionare se va face trimitere la regulamentele si deciziile Asociatiei Romane de Minifotbal, FIFA si UEFA.

– Deciziile Comisiei de Organizare sunt definitive si neatacabile pe nicio cale.

Alte precizari

 1. Echipele excluse din competitie sau eliminate ca urmare a pierderii unui meci la „masa verde” cu 3-0 nu au dreptul de a cere returnarea taxei de participare.
 2. In cazul problemelor ivite pe parcurs, care nu sunt mentionate in prezentul regulament, organizatorii au dreptul de a supune solutia la vot tuturor echipelor, dar decizia finala le apartine in totalitate, irevocabila si neatacabila pe nicio cale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FOTBAL&FOTBAL