Excursie la Cheile Varghisului

User Rating: 0 (0 votes)

Asociatia Cubul Sportiv Roman, organizeaza in data de 10.06.2018, o excursie la Cheile Varghisului. Rezervația naturală in care se gasesc aceste chei, se află la limita sudică a județului Harghita la granita cu județul Covasna, în partea nordică a Muntilor Persani și este străbătută de valea Varghisului ce izvorăște din Muntii Harghita.

De-a lungul acesor chei, se afla peste 120 de pesteri, din care noi, vom vizita numai doua si anume: Pestera Sura Cailor si Pertera Orban Balazs sau Pestera Mare de la Meresti. Pestera Orban Balazs a fost cercetata pentru prima oara in anul 1835 de catre Fekete Istvan care a si cartografiat-o. Ulterior Orban Balazs, a inclus descrierea acestei pesteri in lucrarea sa Descrierea Ţinutului Secuiesc din punct de vedere istoric, arheologic, natural şi al cunoştinţelor populare (în maghiară A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból.) si pestera a preluat numele celebrului etnograf maghiar. In aceasta pestera, vom putea vedea o colonie de lilieci. Din cele 30 de specii de lilieci din Romania, in cheile Varghisului se afla 17 specii.

Programul excursiei, va fi urmatorul:

07:00 – Intalnire in fata Colegiului Romano-Catolic Sf Iosif din Soseaua Oltenitei nr 3-5

07:30 – Plecare spre Cheile Varghisului

11:30 – Sosire la Cheile Varghisului

16:30 – Plecare spre Bucuresti

21:30 – Sosire la Colegiul Romano Catolic Sf. Iosif

Pentru inscriere, va rugam sa completati  acest Formular de Inscriere in Excursia la Cheile Varghisului.

Participantii vor avea obligatoriu Lanterna Frontala si sunt rugati sa vina pregatiti cu: rucsacel tura 1 zi, haine uscate de schimb, bidon apa 1 – 2 litri, bocanci drumetie, pelerina ploaie, haine groase, bani pentru drum si consumatie, voie buna. Pe parcursul excursiei, fiecare participant isi va asigura hrana si bautura.

Locurile in autocar, se vor aloca in ordinea inscrierii.

Costul excursiei este de 95 de ron. La acesta, se adauga taxa de intrare in parcul national de 5 ron/persoana si se va plati la fata locului, catre Ranger-ul responsabil cu administrarea parcului.